eteriniai aliejai sveikatai ir namams

Eterinių aliejų galia ne tik žmogui, bet ir namams

Natūralūs eteriniai aliejai namams yra itin populiari prekė. Jie išvalo bendrą namų aplinką, apsaugo gyvenančius nuo peršalimo ir kvėpavimo takų ligų. Taip pat suteikia namams jaukumo, šiltumo ir savo kvapo, kuris tik pagerina gyvenimo kokybę tuose namuose. 

Eteriniai aliejai – kas tai?

Eteriniai aliejai yra gaunami iš įvairių augalų skysčių. Jie yra stipriai koncentruoti ir lakūs, o šios savybės leidžia juos panaudoti skirtingose sferose: aromaterapijai, grožio industrijoje, sveikatos gydymui bei jos stiprinimui. Populiariausi ir plačiai naudojami eterinių aliejų kvapai yra eukaliptų, levandų, arbatmedžių ir pipirmėčių.
Norint išgauti citrusinių vaisių eterinius aliejus – kiekvienas vaisius yra išspaudžiamas (taip pat kaip alyvuogių aliejus). Na, o trapių gėlių eteriniai aliejai gaunami naudojant natūralius tirpiklius.

Kada žinoti, ar eterinis aliejus yra kokybiškas?

Tam, kad įsitikintumėte, ar eterinis aliejus yra kokybiškas – apžiūrėkite jo buteliuką. Kokybiški ir natūralūs eteriniai aliejai yra supilstyti į mažus buteliukus (apie 5ml talpos). Šie maži buteliukai turi būti tamsaus stiklo ir turėti lašintuvą. Eterinio aliejaus etiketėje būtinai turi būti nurodytas lotyniškas ir lietuviškas augalo pavadinimas (iš kokio augalo išgautas aliejus), kilmės šalis, chemotipas bei informacija apie gamintoją. Kaip papildoma informacija pateikiama naudojimo ir laikymo sąlygos bei įspėjimai.

Rekomenduojama eterinius aliejus pirkti iš tam specializuotų parduotuvių, o ne iš nežinomų pardavėjų.

Kokie eteriniai aliejai yra naudingi ir kam jie naudojami?

Jeigu norima išvalyti kvėpavimo takus, apsisaugoti nuo peršalimo ar gripo, rekomenduojama naudoti: eukaliptų, arbatmedžių, bergamočių, citrinų, rozmarinų, čiobrelių, cinamono, pipirmėčių, ramunėlių, šaltalankių bei raudonėlių eterinius aliejus. Jie turi ne tik gydomųjų savybių, bet ir padeda atsipalaiduoti po sunkios ir įtemptos dienos. Tam, kad eteriniai aliejai nuolat sklaidytų namuose naudojami specialūs garintuvai, kurie reguliariai skleidžia eterinių aliejų kvapą namams. 

Eteriniai aliejai naudojami itin plačiai:

  • Vonioms – įlašinkite kelis lašus į karštą vonią bei pagulėkite joje bent 15 minučių. Po šios procedūros turite pajausti palengvėjimą krūtinės srityje. Eterinių aliejų vonios nerekomenduojamos tiems, kurie turi odos problemų t.y. alergijų, žaizdų, įdrėskimų ir pan.
  • Inhaliacijoms – jeigu turite elektrinį inhaliatorių, tuomet į jį įlašinkite kelis lašus eterinio aliejaus (itin tinka eukalipto) ir kvėpuokite skleidžiamais garais. Ši procedūra itin tinka tiems, kurie turi peršalimo simptomų. Jeigu neturite elektrinio inhaliatoriaus – susiraskite didesnį puodą, įpilkite į jį vandens bei užkaiskite. Kai vanduo taps karštas ir pradės kunkuliuoti, nuimkite nuo viryklės ir įlašinkite kelis lašus eterinio aliejaus. Atsineškite rankšluostį ir apsigaubkite save ir puodą su eteriniu aliejumi. Kvėpuokite skleidžiamais garais, kol nustos garuoti.
  • Aromaterapijai – eteriniai aliejai šiuo būdu pasitarnauja namų oro valymui. Aliejų galima užlašinti ant medžiagų skiautelių bei palikti skirtingose namų vietose. Jeigu norite, galite įsigyti specialius eterinių aliejų garintuvus ar lempas, šie užtikrins ilgaamžį natūralų kvapą jūsų namuose.
Scroll to Top