kenkeju-naikinimo-kaina

Ką daryti, jei įgėlė vabzdys?

Vasara skatina džiaugtis šiltu, saulėtu oru ir kitais gamtos malonumais, tačiau daugiau laiko praleidžiant lauke galime susidurti su nemalonumais. Į vabzdžių įkandimus žmonės reaguoja įvairiai. Vieniems reakcija būna nesudėtinga, kitiems, priešingai, prireikia specialių priemonių ir medikų pagalbos. Ką reikia žinoti apie širšes, vapsvas, bites ir jų keliamą pavojų?

Jei vabzdžiai įsikūrė jūsų namuose

Neretai širšės, vapsvos ar bitės susuka lizdus gyvenamųjų namų teritorijoje ir kelia pavojų aplinkiniams. Aptikus nelauktų svečių būstą svarbu kuo greičiau juo atsikratyti. Pasitaiko atvejų, kai žmonės imasi tokius lizdus naikinti savo jėgomis, tačiau taip tik sukeliama didelė rizika sveikatai. Saugokite savo gyvybę ir palikite vabzdžių iškeldinimo darbus profesionalams. Šiuo metu yra daug kenkėjų naikinimo paslaugas teikiančių įmonių, kurios padės atsikratyti iškilusių problemų. Atkreipkite dėmesį, kokiais būdais kenkėjai šalinami ir kokia yra naikinimo kaina

Širšių ataka

Kalbant apie širšes, reikėtų turėti omenyje, kad puolimo atveju jos gali susivienyti. Įgeldamos širšės išskiria tam tikras medžiagas – feromonus, kurie praneša tos pačios rūšies atstovams apie kilusį pavojų. Tokiu būdu vienai širšei į pagalbą gali atskristi visas būrys įpykusių komandos narių. Taigi, įtarus, kad įkandimą paliko būtent širšė, geriausias sprendimas – kuo greičiau pasišalinti į kitą vietą. 

Pajutote įgėlimą – kokių priemonių imtis?

Įgėlus vabzdžiui nepavyks išvengti tokių simptomų kaip įkandimo vietos paraudimas, patinimas, niežėjimas ar skausmas. Svarbiausia, kad neatsirastų stipresnių reakcijų, tad būtina atidžiai stebėti savo savijautą. 

  • Pirmiausia, jeigu įgėlė bitė ir liko geluonis, reikia jį kuo greičiau ištraukti. Geluonyje kurį laiką veikia jame esantys nuodai. Pašalinti geluonį reikia švelniai, jo nespaudžiant ir nenaudojant pinceto. Geriau geluonį paprasčiausiai nubraukti. 
  • Įkandimo vietą reikėtų pašaldyti. Tam tiks šaltas vanduo, į medžiagą suvyniotas ledas ar netgi šaldyti maisto produktai. Šaldyti įkandimo vietą reikėtų bet jau 10 minučių. Lengvoms reakcijoms suvaldyti padės ir priešalerginiai tepaliukai.
  • Jeigu vabzdys įgėlė į koją ar ranką, skausmą ir patinimą sumažinti padės galūnės pakėlimas. Nuo rankų kuo greičiau reikia pašalinti papuošalus. 
  • Savo vaistinėlėje naudinga turėti adrenalino pieštuką, kurį panaudoti reikėtų vos pasireiškus pirmiesiems stiprios reakcijos požymiams. 
  • Atsiradus svaiguliui, sunkėjant kvėpavimui ar kitaip ryškėjant alergijai – būtina medikų priežiūra. Nedelsiant reikia kviesti greitąją medicinos pagalbą arba vežti nukentėjusįjį į gydymo įstaigą. 
Scroll to Top