Panikos priepuoliai

Kaip įveikti panikos priepuolius?

Panikos priepuoliai ar kitaip vadinamos panikos atakos gali ištikti kiekvieną žmogų bet kurią akimirką. Dažniausiai joms neįmanoma pasiruošti ar kažkaip susilpninti, todėl labai svarbu mokėti dirbti su savo mintimis, suprasti, kad staiga prasiveržusios emocijos nėra tokios, kurių nebūtų įmanoma suvaldyti.

Kas yra panikos priepuolis?

Psichologai teigia, kad panikos priepuolių atsiradimo priežastys yra psichologinės. Dažniausiai šie priepuoliai ištinka paauglystėje, o paskui gali vis pasikartoti, maždaug sulaukus 30 metų. Žinoma, panikos priepuoliai ištinka ne kiekvieną žmogų ir ištikus kartą nereiškia, kad pasikartos dar kartą.

Apskritai panikos priepuoliai nutinka dėl to, kad žmonės daug išgyvena, patiria įvairias emocijas, jas užlaiko, neleidžia prasiveržti ir kurį laiką slopinti jausmai prasiveržia priepuolių atakų metu. Jie gali prasidėti po kažkokio vieno didelio išgyvenimo, pavyzdžiui, brangaus žmogaus mirties, po ištikusios nelaimės, skyrybų, sutuoktinio išdavystės. Tikrai nemažai panikos priepuolių atakų prasideda dėl šeimoje patirtų išgyvenimų.

Ar panikos priepuolį slopina vaistai?

Maždaug trečdaliui žmonių panikos priepuoliai daugiau nepasikartoja, tačiau tiems, kuriems tai nutinka periodiškai, verta pradėti gydymą. Norint išsigydyti panikos priepuolį dažnai reikalingas kompleksinis gydymas. Kompleksinis gydymas reiškia, kad žmogus gydomas medikamentais ir psichoterapija. Šio gydymo metu patyręs specialistas stengiasi padėti žmogui suprasti dėl kokios priežasties kyla panikos priepuoliai, taip pat kaip su jais susitvarkyti, kad daugiau jie nepasikartotų. Psichoterapijos metu psichoterapeutas padeda išmokyti žmogų nebijoti panikos priepuolio, įveikti baimę jį patirti ir net ištikus suprasti, kad ta būsena laikina ir tuoj pasibaigs. Medikamentai padeda slopinti panikos priepuolius, kad šie nebūtų tokie stiprūs ir beviltiški.

Panikos priepuoliai formuojasi ilgą laiką, todėl reikia suprasti, kad ir jų gydymas trunka ne vieną dieną. Jeigu medikas išrašo reikiamus vaistus ir skiria susitikimus, tai medikamentus reikia vartoti kurį laiką, nuolatos dirbti su savimi ir savo mintimis, negalvoti, kad tai tiesiog savaime pasibaigs ir daugiau nepasikartos. Panikos priepuoliai tikrai yra įveikiami, tačiau būtina stengtis juos įveikti.

 

Scroll to Top