Ausies užgulimas

Ką daryti, kai užgula ausis?

Tikriausiai ne vienam žmogui ir net ne kartą gyvenime yra tekę susidurti su ausų užgulimu. Tai toks nemalonus jausmas, kurio visais įmanomais būdais stengiamasi atsikratyti. Dažniausiai ausų užgulimas atsiranda tarsi iš giedro dangaus ir net ne visi žino dėl kokios priežasties. Tad, kokios gi tos priežastys, lemiančios ausų užgulimą?

Kas yra ausų užgulimas?

Ausų užgulimas būna dažniausiai tuomet, kai užsikemša klausos vamzdis, kitaip šis klausos vamzdis dar yra vadinamas ausies trimitu. Kad ausys yra užgulusios iškart galima suprasti, nes atrodo tarsi į jas būtų įkištas kažkoks kamštis ar daiktas, per kurį neįmanoma visko girdėti, apima keistas jausmas.

Kodėl užgula ausys?

Ausys užgulti gali dėl įvairiausių priežasčių. Tai gali būti dėl įvairių sveikatos problemų, pavyzdžiui, dėl slogos, tada, kai žmogui yra nosiaryklės uždegimas arba mechaninis blokas, taip pat tada kai kamuoja vidurinės ausies uždegimas. Ausis gali užgulti ir dėl išorinių priežasčių, pavyzdžiui, į ausis patekus vandeniui arba tada, kai ausyse susidaro sieros kamštis. Tikrai ne vienam, dažnai skraidančiam žmogui pažįstamas ausies užgulimo jausmas kylant arba leidžiantis lėktuvu – tai dar viena priežastis kodėl gali užgulti ausys.

Kai žinomos priežastys, dėl kurių gali užgulti ausis, tada lengviau išvengti pačių ausų užgulimų. Jeigu šis jausmas jums yra nemalonus, tai venkite to, pvz., maudydamiesi stenkitės, kad į ausis nepatektų vandens. Jeigu nutiko taip, kad pateko vandens, šokinėkite ant vienos kojos palenkę kuo labiau galvą ir stenkitės tarsi tą vandenį iškratyti iš pačios ausies.

Nepamirškite reguliariai valyti ausų, kad nesusidarytų sieros kamštis, o kylant ir leidžiantis lėktuvu galite kramtyti kramtomąją gumą. Ne faktas, kad ji padės, bet pabandyti tikrai verta.

Dažnai ausų užgulimą galima tikrai išspręsti pačiam, tiesiog namuose, tačiau jeigu augų užgulimas nepraeina daug laiko, ausis skauda, o gal net iš jų eina išskyros (ar net kraujas), tai tokiu atveju labai svarbu nedelsti ir kreiptis į nosies, ausų, gerklės gydytoją, kad šis apžiūrėtų jūsų ausis ir padėtų išspręsti problemą kuo greičiau.

Scroll to Top