Ką daryti, norint numesti svorio?

Pripažinkime, svorio metimas nėra lengviausiai įgyvendinama užduotis. Norint atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, dažnai neužtenka vien sumažinti suvartojamų kalorijų kiekio ar aktyviau užsiiminėti fizine veikla, palaikyti aktyvų gyvenimą. Tam, kad kilogramai pradėtų tirpti, svarbu atsižvelgti ir į kitus aspektus.

1. Užsirašykite tai, ką suvalgote. Ne vieni atlikti tyrimai konstatuoja, jog žmonės, kurie užsirašo visos dienos suvalgomą maistą, per dieną suvartoja 15 procentų mažiau maisto. Taip yra todėl, nes jie pamato kiek iš tiesų beverčio/ nenaudingo maisto suvalgė.

2. Valgykite 5 – 6 kartus per dieną. Nuo senų laikų yra įprastai, jog dažniausiai mes valgome 2 – 3 kartus per dieną. T.y. pusryčius, pietus ir vakarienę. Bet ar žinojote jog valgydami pusryčius, priešpiečius, pietus, užkandžius po pietų ir t.t. jūs sunaudosite mažiau kalorijų valgydami pietus ir vakarienę? Be to, valgymas dažniau bei mažesnėmis porcijomis palengvina ir virškinimo procesą. Daugiau patarimų galite rasti: www.dietoscentras.lt

nutukimas

3. Susiraskite kompanioną! Mesti svorį dviem yra daug lengviau. Visų pirma, jausite palaikymą iš kito žmogaus. O taip pat, atsiras ir lengva konkurencija, kuri paskatins stengtis dar labiau.
4. Valgykite iš mažų lėkščių. Nors ir skamba kiek juokingai, valgant iš didelių lėkščių, į jas norisi įsidėti daug daugiau maisto nei įprastai galėtumėte suvalgyti. Juk dažnai matome daugiau nei galime suvalgyti.
5. Stenkitės valgyti namuose dažniau. Dėl didelio tempo ir nuolatinio skubėjimo, mes esame pripratę valgyti restoranuose ar kavinėse. Bet ar žinote jog 90 proc. per dieną suvartojamo maisto rekomenduojama valgyti namuose? Pirma – valgydami viešose maitinimo įstaigose, jūs suvalgysite daugiau maisto nei namuose. Antra – nežinosite iš ko tiksliai yra pagamintas maistas ir kiek kalorijų jame yra.
6. Gerkite daug vandens. Jeigu jau išalkote, nepulkite užkandžiauti. Geriau išgerkite stiklinę vandens ir alkio jausmas kaip pat sumažės ar visiškai išnyks.
7. Pasistenkite vartoti daugiau prieskonių. Prieskoniai ne tik suteikia patiekalams gerą skonį, tačiau padeda pagreitinti medžiagų apykaitą. Ypatingai tinka aštrūs prieskoniai.
8. Uostykite maiste. Gal ir nepatikėsite, bet maisto uostymas padeda pasijausti sotiems. Taip teigia JAV mokslininkai. Mat išalkus bananų, obuolių ar pipirmėčių uostymas gali padėti susitvarkyti su alkio jausmu.

Vien patarimų neužtenka? Vilniaus dietologijos centras padės atsakyti į visus, svorio metimo klausimus.

Scroll to Top