Sveikas maistas – kaip jį pasigaminti?

Atėjus šiltiems orams, visi išsitraukia turimas kepsnines ir išvažiuoja į gamtą su draugais bei šeima. Juk taip gera pabūti gryname ore, tačiau visuomet kažkas užsimano valgyti. Šiuo atveju kepsninės palengvina gyvenimą bei leidžia išsikepti norimos rūšies mėsą. Kepsninių modeliai taip pat yra įvairūs: dujiniai, maži ir lengvi, su reguliuojama kaitra, dideli ir tik naudojami terasoje. Taip pat ir kepsninių kaina priklauso nuo dydžio, svorio ir modelio. Kuo patvaresnė ir stabilesnė kepsninė, tuo daugiau ji kainuos, tačiau juk visuomet verta investuoti į ateitį. O dabar aptarkime gudrybe, kurios padės iškepti mėsą sveikesnę bei sultingesnę.

Pirmiausia, mėsą reikėtų atšildyti natūraliu būdu, o ne karštame vandenyje. Tokiu būdu mėsa nepraras vitaminų ir jos skonis nebus sugadintas. Atšildyti mėsą galite mikrobangų krosnelėje, jei turite tam skirtą funkciją, arba tiesiog palaikykite valandą šaldytuve, kad mėsa atšiltų. Jei mėsą plausite, prisiminkite, kad ji ges žymiai greičiau, todėl ją reiks suvalgyti per dvi dienas. Patartina mėsą nuplauti tik prieš vartojimą. Tačiau supjaustę mėsą, nepamirškite jos nusausinti, nes kitu atveju reiks ilgai laukti, kol ji išdžius ant ugnies ir tik vėliau pradės kepti. Jei mėsą ištepsite sviestu ar aliejumi, tai suteiks mėsai sultingo skonio bei neleis mėsai kepant sudžiūti ir išsausėti, tad galėsite mėgautis sultingesne mėsa.

Iš tiesų, mėsa turėtų būti kepama priklausomai nuo jos rūšies. Kumpis yra kepamas neilgai, tačiau menkę kepti reikėtų kiek ilgiau ir nuobodžiai laukiant, kol visos jos pusės apkeps. Geriausia mėsą sūdyti prieš pat kepimą arba tik iškepus, nes tuomet nedingsta mėsos sultys ir mėsa neišdžiūva, nebūna per sausa. Žinoma, kepant nereikėtų ilgam nueiti nuo ugnies ir palikti mėsos kepti pačiai, vis dėlto svarbu prižiūrėti mėsą. Tai gali būti gana nuobodu, tačiau tai yra labai svarbu, norint iškepti mėsą tinkamai ir skaniai.

Taip pat jei mėgstate sultingesnę ir minkštesnę mėsą, pašlakstykite kepsnį rūgštimi. Tai gali būti citrinos rūgštelė ar stipresnio gėrimo šlakelis. Būtent nedidelis rūgšties kiekis suminkština pjausnį ir leidžia išlikti sultingesniam.

Taigi, atėjus vasarai pasinaudokite patarimais ir kepkite mėsą įvairesniais būdais.

Daugiau informacijos apie kepsnines – grilius: www.kepsnines.lt

Scroll to Top