Visapusė petražolių nauda

Petrazoles

Petražolės – nepamainomas, kiekvienos šeimininkės virtuvėje randamas prieskonis. Petražolės tinkamos gardinti tiek salotas, tiek sriubas, tiek mėsos patiekalus, tiek troškinius… iš jų net galima virti arbatą. Šias prieskonines žoleles galima vartoti žalias arba troškinti, kepti, virti. Kiekvienu atveju jos pasižymi vis kitu skoniu ir savybėmis.

Petražolėse gausu vitaminų C, A, B1, B2, keratino, folio rūgšties, kalio druskų, magnio, geležies, jos taip pat turi inulino, reguliuojančio gliukozės lygį kraujyje. Be kita ko, petražolės yra naudojamos kosmetologijoje, kremų ir kitų kosmetikos produktų gamyboje, nes mažina odos paburkimus, patinimus, paraudimus, mažina spuogus ir tamsius ratilus po akimis, užkerta kelią atsirasti raukšlėms. Taip pat gerina apetitą, balina dantis, stiprina dantenas, pasižymi antiseptiniu poveikiu, padeda sutrikus virškinimui, reguliuoja medžiagų apykaitą, gerina apetitą ir panašiai. Išvardinti visas petražolių naudas gali prireikti visos dienos. Tačiau reikia atminti, kad petražolių reikia vengti žmonėms, sergantiems šlapimo pūslės akmenlige ir ūmiomis inkstų arba šlapimo pūslės ligomis, nes petražolės pasižymi stipriu diuretiniu poveikiu, taip pat nėščiosioms, nes gali paskatinti persileidimą.

Kulinarijoje petražolės pradėtos naudoti prieš 2000 metų ir nuo tada neapleidžia vietos populiariausių prieskoninių žolelių sąraše. Pagrindinė to priežastis – jau minėtas platus petražolių panaudojimas, taip pat ypatingas aromatas. Petražolės yra lengvai auginamos, nereikalaujančios ypatingos priežiūros, jas galima auginti visus metus – tai daryti reikėtų vazone ant palangės, o, nesant galimybėms, sezono metu užaugintas petražoles šaldyti ir jomis kulinarinius šedevrus skaninti net šalčiausią žiemą.

Taigi, jei mėgstate petražoles, kurios yra vienas iš populiariausių prieskonių pasaulyje, galite jų užsiauginti patys – darže arba namuose vazone ant palangės, ir salotas, sriubas ir kitus patiekalus petražolėmis skaninti ne tik sezono metu, bet ir šaltuoju metų laiku.