Pupelės

Pupelės – sveikatos šaltinis

Pupelės yra ankštinės daržovės, ypač naudingos širdžiai ir rekomenduojamos metant svorį. Pagrindinė to priežastis – pupelės yra labai maistingos, nes turi daug baltymų, o riebalų pupelėse beveik nėra. Pupelių yra labai įvairių: raudonosios, baltosios, sojos, taip pat šparaginės pupelės, kurios vartojamos su visa ankštimi ir panašiai.

Pupelėse gausu magnio, fosforo, kalio, kalcio, cinko. Taip pat geležies – šimte gramų pupelių yra beveik pusė geležies dienos normos! O folio rūgšties net visa dienos norma stiklinėje pupelių, kas būtent ir yra labai svarbu tinkamai širdies veiklai. Kai trūksta folio rūgšties, padidėja homocisteino, o tai skatina aterosklerozę. Būtent folio rūgštis ir vitaminas B6 mažina homocisteino kiekį kraujyje. Padidėjęs homocisteino kiekis yra vienas iš pagrindinių rizikos faktorių ištikti širdies infarktui: net 20–40 % sergančių širdies ligomis yra padidėję homocisteino.

Taip pat pupelės yra tinkamos vartoti sergant cukriniu diabetu, nes turi žemą glikeminį indeksą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. O pupelėmis pakeitus daug cukraus arba riebalų turintį maistą netgi sumažėja rizika susirgti cukriniu diabetu, todėl tai padaryti turėtų visi rizikos grupėje esantys žmonės.

Pupelės turi labai daug skaidulų, todėl yra rekomenduojamos vartoti skundžiantis vidurių užkietėjimu, o jose esantys antioksidantai padeda išvengti susirgimų lėtinėmis ligomis ir netgi vėžiu. Taip pat iš organizmo šalina susikaupusias toksines medžiagas.

Pupelės yra labai sočios, šimte gramų yra 290 kalorijų, turi daug baltymų (22,8 g) ir labai mažai riebalų (1,6 g), todėl yra labai naudingos metant svorį, nes nuo nedidelio ankštinių daržovių kiekio pasijuntame sotūs.

Taigi visiems, kurie nori turėti sveiką širdį, apsisaugoti nuo lėtinių ligų arba numesti svorio, puikia pagalba gali būti pupelės: užtenka jų valgyti bent kartą arba du kartus per savaitę.

Scroll to Top