odos ligos

Dažniausiai pasitaikančios odos ligos ir jų sukėlėjai

Odos ligos dar kitaip yra vadinamos dermatologinėmis ligomis. Ko gero kiekvienas esame susidūrę su spuogais, akne ar odos pleiskanojimu. Kiek rečiau pasitaiko ir egzemų, dermatito ar psoriazės atvejų. Dažniausiai turėdami probleminę veido odą lekiame į kosmetikos parduotuvę arba vaistinę ir perkame kosmetines veido odos priežiūros priemones, kurios iš esmės nėra gydančios ir negali išspręsti dermatologinių problemų. Dažniausiai visgi odos problemos kyla iš organizmo. Tačiau yra ir kitokių nuomonių dėl to, kas sukelia odos ligas.

Kas sukelia odos ligas?

Vyrauja ne viena teorija dėl odos ligų priežasčių. Išsiskiria ne tik eilinių žmonių nuomonės, bet ir specialistų. Sakoma, kad odos ligos, problemos ir jų sukeliamas diskomfortas yra susijęs su psichologinėmis problemomis. Vienu požiūriu psichologines problemas sukelia diskomfortas dėl probleminės veido odos, na, o kitu požiūriu — priešingai — psichinė žmogaus sveikata, o tiksliau negalavimai, stresas ir kt. gali sukelti ir odos problemas. Trečioji teorija — dėl odos ligų kaltas netinkamas gyvenimo būdas, o tiksliau prasta, nepilnavertė mityba, mažas fizinis aktyvumas, nepakankamas suvartojamų skysčių kiekis.

Kokios odos ligos pasitaiko dažniausiai šiomis dienomis?

Peroralinis dermatitas, kuris paprasčiau gali būti pavadintas tiesiog lėtiniu veido odos bėrimu, kurį paprastai sukelia saulė, kai kurios kosmetikos priemonės, virškinimo sutrikimai ir ligos, ovuliaciją slpinantys vaistai ir kt.

Seborėja pasireiškia pertekliniu odos riebalų išsiskyrimu, kuris lydimas paraudimų ir pleiskanų gadina ligonio gyvenimą. Seborėja sergantys žmonės nuolat skundžiasi pernelyg greitu galvos plaukų susiriebalavimu. Seborėja gali būti paveldima, kylanti dėl per didelio streso, prasto mitybos raciono ar sutrikusios hormonų veiklos.

Neurodermitas (kaip ir peroralinis dermatitas) yra lėtinė odos liga. Simptomai: uždegimas, bėrimai bei niežulys. Ligą sukelti ir paūminti gali stresas, klimatas, įvairūs alergenai, odos infekcijos bei dirgikliai.

Žvynelinė arba kitaip — psoriazė — yra genetiškai nulemta liga, kuri gali pasireikšti bet kokiame amžiaus tarpsnyje dėl hormonų pokyčių, infekcijų ar nervinių sukrėtimų.

Scroll to Top