Peršalimas ar gripas? Kodėl svarbu mokėti juos atskirti?

Kiekvieną žiemos sezoną bent vieną mėnesį pratrūksta gripo epidemijos. Deja kadangi tai nutinka šaltuoju metu, gripu susirgę žmonės neretai sumaišo šią ligą su peršalimu, ir pradeda netinkamą gydymą. Kaip manote, kodėl susirgus žiemą neretai liga progresuoja į plaučių uždegimą ar tokias ligas kaip bronchitas, meningitas, angina ir t.t.? Tai yra vienas skiriamųjų gripo ir peršalimo bruožų, kuriuos išsiaiškinsime tuoj pat.

Peršalimas – tai neilgos trukmės , dažniausiai 3- 7 dienas besitęsianti liga, kurios simptomai – gerklės skausmas, sloga, nedidelis kosulys.  Taip pat būdinga neaukšta temperatūra. Peršalimo simptomai ateina pamažu, didėja ir nusileidžia taip pat. Svarbu pabrėžti, kad peršalimo metu temperatūra retai viršija 38 laipsnius. Tokią būseną pačiam namie galima numalšinti geriant daug šiltų žolelių arbatų, skysčių, preparatų nuo gerklės skausmo ar slogos. Patariama gerti vitaminą C ir valgyti vaisių bei daržovių. Laikantis šio režimo liga praeina savaime. Jeigu nerimaujate, kraujo tyrimai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar kituose miestuose atliekami nemokamai ir labai greitai.

O štai gripas klastingesnis. Visų pirma, jis užklumpa staiga. Tai ūminė infekcija, galinti varijuoti nuo lengvos iki sunkios formos. Gripo epidemijų pasitaiko net ir šiltą pavasarį, o ja apsikrėsti labai lengva viešose vietose ar nuo sergančių artimųjų. Gripo simptomai panašūs į peršalimo, tačiau ir skiriasi: jis trunka iki 5 dienų, gripą lydi aukšta, virš 38 laipsnių temperatūra, ligonis labai prastai ir silpnai jaučiasi, skauda ir maudžia visus raumenis, nėra apetito. Gripas, kitaip negu peršalimas,  greitai progresuoja  iki vidutiniško sunkumo būklės. Gripu sergant reikia mažinti aukštą temperatūrą, kurios nereikia mažinti sergant peršalimu.

Gripas greitai komplikuojasi į kitas ligas, todėl būtini  kraujo tyrimai. Vilniuje, Kaune kitų didžiųjų miestų klinikose juos padaro per kelias minutes, tad nereikia ilgai laukti rezultatų.

 

Scroll to Top