amiotrofines sonines sklerozes simptomai

Pirmieji amiotrofinės šoninės sklerozės simptomai ir susirgimo priežastys

Žmonės sergantys amiotrofine šonine skleroze praranda galimybę sąmoningai valdyti viso kūno raumenis. Ir nors ši liga paprastai nekenkia žmogaus protui ir intelektui, visgi keli pastarieji tyrimai rodo, kad kai kurie amiotrofine šonine skleroze sergantys žmonės gali turėti depresiją ar pakitimų kognityvinėse funkcijose susijusiose su sprendimų priėmimu ir atmintimi.

Ši liga nepaveikia asmens gebėjimo matyti, užuosti, jausti skonį, girdėti jausti prisilietimą. Pacientai paprastai išlaiko akių raumenų, šlapimo pūslės ir žarnyno funkcijų kontrolę. Nors vėlesnėse ligos stadijose daugumai žmonių reikia pagalbos nueinant ir išeinant iš tualeto.

Kokie yra pirmieji ligos simptomai?

Pačioje ligos pradžioje simptomai gali būti tokie nežymus ir subtilūs, kad juos sunku pastebėti. Ankstyvieji simptomai gali būti: fascikuliacija, mėšlungis, raumenų įtampa ir sąstingis (spazmai), kojų ir rankų raumenų silpnumas, neaiški ir nosinė kalba ar sunkumai kramtant ar ryjant. Štai bendrieji pacientų nusiskundimai laikui bėgant virsta labiau akivaizdžiais silpnumais ar atrofija, kas leidžia daktarui įtarti amiotrofinę šoninę sklerozę.

Kurioje kūno dalyje pasirodo pirmieji ligos simptomai priklauso nuo to, kurie kūno raumenys yra paveikti ligos. Dauguma žmonių pirmiausia pastebi ligos poveikį rankose ir plaštakose, jie patys akivaizdžiai pastebi pirmuosius ligos simptomus kai susiduria su sunkumais atlikdami paprastas kasdienes užduotis, kurios reikalauja rankų miklumo pavyzdžiui: sagstantis markinius, rašant, rakinant duris. Kitais atvejais simptomai iš pradžių pasireiškia vienoje iš kojų. Žmonės paprasčiausiai vaikščiodami ar bėgdami pasijunta nepatogiai ir nerangiai, jie pastebi, kad dažniau nei įprastai užkliūna ar suklumpa. Kai simptomai prasideda rankose ar kojose, tai yra vadinama amiotrofinės šoninės sklerozės galūnių priepuoliais.

Kas gali susirgti amiotrofine šonine skleroze?

Nuo 90 iki 95 procentų visų ligos atvejų, liga pasirodo atsitiktinai be jokių aiškiai susijusių rizikos faktorių. Asmenys atsitiktinai susirgę šia liga, savo šeimos istorijoje neturi amiotrofinės šoninės sklerozės atvejų, o sergančių asmenų šeimos nariai nėra priskiriami didesnės rizikos grupei, kuri turėtų didesnę galimybę susirgti ar užkrėsti kitus.

Scroll to Top