Šlapimo sistemos ligos, jų simptomai ir gydymas

Pagal statistiką 40 procentų 40-ies metų sulaukusių vyrų pradeda jausti šlapimo sistemos funkcijų sutrikimą, o aštuoniasdešimtmečių tarpe šlapinimosi sutrikimai vargina net apie 90 proc. vyrų. Taigi, urologo kabinetas šio amžiaus vyrams nėra apeinamas iš tolo. Nori nenori, liga pas gydytoją atsiunčia jau pajutus pirmuosius skausmus.

Viena pagrindinių vyrus kamuojančių šlapimo sistemos ligų – prostatitas. Ši liga paūmėja šaltuoju metų laiku, tuomet pasėdėjus ant šalto suoliuko ar laiptų arba sušlapus ir ilgesnį laiką prabuvus šaltyje kyla rizika susirgti šia liga. Žinoma, pirmiausiai prostatitas pakirs silpnesnio imuniteto vyrus.

Negydomas prostatitas gali pereiti į lėtinę formą, todėl jį būtina gydyti bet kuriuo atveju. Ūminis prostatos uždegimas pasireiškia šaltkrėčiu, skausmingu šlapinimusi. Dažnai sutrinka ir tuštinimasis, atrodo, kad nuolatos norisi eiti į tualetą. Prostatitas yra gydomas antibiotikais. Jeigu gydymas uždelsiamas, dėl lėtinio prostatito ligoniui gali nuolatos kartotis šlapimtakių infekcijos.

Šlapimo takų infekcija yra vyrų tarpe retesnė liga, tačiau jos simptomai ne mažiau nemalonūs. Be to, šlapimtakių infekcija gali tapti prostatito sukėlėja, kadangi visi vyrų šlapimo sistemos sutrikimai gan susiję. Sergant šia liga taip pat pakyla temperatūra, šlapimui sunku nutekėti, kyla stiprus skausmas. Šiuos ūmius simptomus būtina kuo greičiau numalšinti, kadangi negydoma infekcija gali išplisti.

Taigi, urologo kabinetas nėra vieta, kurios reikėtų bijoti. Kiekvienas specialistas siekia padėti savo pacientams ir jų savijautai. O turint omenyje statistiką, kaip dažnai vyresnio amžiaus vyrus kankina šlapimo sistemos ligos, verta apsilankyti pas urologą net ir nejaučiant šių ligų simptomų. Po apžiūros urologas gali pasiūlyti geriausias šių ligų prevencijos priemones, kad jų pavyktų išvengti ateityje. Saugokite save ir savo sveikatą!

www.homosanus.lt

Scroll to Top