Nemalonioji „dovanėlė“ – niežai

Niežai – tai lengvai užkrečiama liga, galinti tykoti visur – mokyklose, universitetuose, darželiuose, viešajame transporte. Niežų erkutės gali būti prisikabinusios ir prie asmeninio naudojimo daiktų, kuriuos skolindami ar skolindamiesi žmonės taip pat platina šią ligą.
Niežus sukelia niežų erkė. Patekusios pas žmogų ant odos, jos odoje įrausia savo kiaušinėlius, kurie subrendę į lervas grįžta į odos paviršių, išsirita ir toliau tęsia tą patį darbą.
Pagrindiniai niežų simptomai yra stiprus niežėjimas ir bėrimas pūslelėmis įvairiose kūno vietose. Būdingas ir niežtėjimas galvoje. Kartais matomi šuorai – erkučių nukandžioti takai ant kūno. Jie būna iškilę, rusvos ar pilkšvos spalvos, apie 1 cm ilgio.
Niežai išberia plaštakas, tarpupirščius, riešus, taip pat vidinį šlaunų paviršių, sėdmenis. Neretai ligonius išberia aplink bambą ir lytinius organus, spenelius, pažastyse. Kai išbertas visas kūnas, dažniausiai nepaliestos vietos lieka: nugara, veidas, krūtinės oda.
Apsikrėtus niežais intensyviausias niežėjimas apima nakties metu. Anksčiau ar vėliau ant bertų vietų iškyla pūslelės.
Niežai kankina ne visus užsikrėtusius. Pasitaiko, kad susirgę net nejaučia niežulio – ypač kai parazitų dar neįsiveisę daug, arba jeigu žmogus yra atsparus ir nejautrus odos pažeidimams. Svarbu paminėti, kad vaikams niežai gali pažeisti visą kūną, taip pat ir nugarą bei krūtinę. Todėl vaikams būdinga didesnė uždegiminė reakcija, apsikrėtus niežais.

Įtarus niežus ir atkeliavus į gydymo įstaigą taikomi įvairūs metodai diagnozei nustatyti:
– bėrimų apžiūra
– niežų takų apžiūra
– dermatoskopinis tyrimas
– odos biopsija.

Niežų gydymas nėra sudėtingas procesas. Tereikia parinkti tinkamus vaistus nuo niežų. Šie vaistai – permetrino tepalas ir benzoato emulsija. Kūdikiai arba nėščiosios gydomi siera.
Išnaikinti niežus iš drabužių reikia dezinfekuoti viską – drabužius, batus, patalynę. Reikia kruopščiai išvalyti namų patalpas. Niežų erkės miršta 55 laipsnių temperatūroje per 10 minučių. Tad atsakingas įvairių drabužių ir rakandų išskalbimas karštame vandenyje turėtų atlikti savo darbą.
Pajutę pirmuosius niežų simptomus nelaukite, kol šie parazitai išplis ir iškart kreipkitės į savo gydytoją, kad jums būtų paskirtas niežų gydymas.

Scroll to Top