tinklinis

Tinklinio žala moterų sveikatai

Nors sakoma, kad sportas – sveikata, visgi neteisingai sportuojant galima rimtai susižeisti. Blogai parinkti pratimai, neįvertintas krūvis arba iš esmės žmogui netinkama sporto šaka – visa tai lemia, kad sportuojant galima susižeisti, kitaip pakenkti sveikatai. Daugelio mėgstamas ir vertinamas aktyvus lauko žaidimas – tinklinis, o tiksliau, gana aukštai pakabintas tinklinio tinklas – kai kuriais atvejais taip pat gali nepataisomai sugadinti žmogaus savijautą, „apdovanoti“ jį itin nemaloniomis traumomis. Vokietijos medikai perspėja moteris, kad būtent tinklinis gali neigiamai paveikti jų sveikatos būklę.

Vokietijos medikai nustatė, kad tinklinis kenkia moterų krūtims. Tokia prielaida buvo patikrinta ne vienu tyrimu, kol galiausiai, nustatyta, jog tai yra tiesa.

Jeigu moteris siekia turėti sveiką ir dailios formos krūtinę, jai reikėtų vengti tokio žaidimo, kaip tinklinis ir jį pakeisti kažkuo kitu. Vokietijos sveikatos specialistų atliktais tyrimais nustatyta, kad tiek Vokietijoje, tiek visame pasaulyje itin populiarus žaidimas – tinklinis – silpnina jį žaidžiančių moterų krūtinės raumenis. Tiesa, tai pastebėjo ir pačios tinklinį žaidžiančios moterys: jos skundžiasi buku krūtinės skausmu, suglebusia krūtinės forma.

Nors tinklinio nauda žmogaus sveikatai yra iš tiesų didelė (žaidžiant per valandą galima sudeginti daugiau nei 400 kalorijų, treniruojami kojų, rankų, nugaros raumenys ir pan.), tačiau vienas didžiausių rizikos faktorių yra silpninami moterų krūtinės raumenys. Ši žala labiausiai daroma tinklinio šuolių metu. Aukštai pakabintas tinklinio tinklas tampa nemažu iššūkiu moteriai siekiant permušti per jį kamuolį. Tad jai nebelieka nieko kito, kaip tik šokti į viršų. Kartu su pašokusiu kūnu, kyla moters krūtinė, kuri pasiekusi aukščiausią tašką, ima staigiai leistis žemyn. Tokie energingi judesiai ir svyravimai neigiamai veikia audinius aplink spenelį, jie yra tampomi nenatūraliai. Dėl šios priežasties ilgainiui krūtys gali prarasti savo formą ir nukarti žemyn.

Medicinoje žinoma, kad moters krūtis neatlaiko ypatingai daug svyravimų į viršų ir žemyn per trumpą laiką. Būtent pašokimai ir nusileidimai ant žemės žaidžiant tinklinį sukuria neįprastą situaciją, kai krūties svoris pasiskirsto netolygiai, krūties raumenys praranda normalią savo formą.

Tam, kad būtų saugoma moterų sveikata, mažiau žalojama krūtinė yra dvi galimybės: viena jų – trumpiau žaisti tinklinį. Kita – dėvėti tvirtai krūtinę prilaikančią liemenėlę. Su tam tikra apsauga žaidžiamas žaidimas suteiks daug smagių akimirkų, svorį mesite sveikai ir linksmai, o svarbiausia, jei esate moteris, nežalosite savo sveikatos.

Scroll to Top