Mityba sportuojant

Tinkama mityba sportuojant

Sveika mityba sportuojant yra vienas svarbiausių dalykų, garantuojančių gerą savijautą ir pakankamą energijos kiekį. Sportuojant organizmas išnaudoja daug daugiau energijos, todėl jam būtina gauti atitinkamą kiekį naudingųjų medžiagų. Maistas sportui daro tiesioginę įtaką organizmui, jo atsistatymui po sunkių treniruočių, energijos kiekiui ir ištvermei treniruočių metu bei raumenų augimui. Pagrindiniai mitybos sportuojant principai yra tokie, kad sportuojančiam žmogui reikia daugiau maistinių medžiagų, biologiškai vertingo maisto bei vitaminų.

Maistas sportui gali būti skirstomas į dvi pagrindines kategorijas: makro ir mikro maistines medžiagas. Makro maisto medžiagos yra baltymai, angliavandeniai, riebalai ir vanduo. Mirko medžiagomis laikomi įvairūs vitaminai, papildai ir mineralai. Dažniausiai daugiau dėmesio sulaukia pirmoji kategorija, tačiau norint išlaikyti pusiausvyrą ir gerą savijautą rekomenduojama vartoti ir mineralus.

Mityba prieš sportą.

Angliavandeniai. Vienas geriausių produktų, teikiančių organizmui daug angliavandenių yra grūdai, kuriuose gausu veikliųjų medžiagų. Renkantis grūdines kultūras ir jų produktus pirmenybę reikėtų teikti rupių miltų produktams, nes juose yra daugiau vitaminų. Prieš treniruotę rekomenduojama suvalgyti: bananą, rupių miltų krekerių, figų batonėlių ar riestainių, javainį.

Po sporto.

Po sporto būtina atstatyti glikogeno atsargas. Angliavandeniai ir baltymai santykiu 4:1 – idealus pasirinkimas. Nors kietas maistas turi tokį pat poveikį kaip ir skystas, gėrimai ir kokteiliai yra lengviau virškinami, todėl galima išgerti maistingą vaisų ar daržovių kokteilį.

Sportuojančiam organizmui ypač svarbu gauti kuo įvairesnių maisto medžiagų, nes jis išeikvoja daugiau energijos ir laiko, kad atsigautų po sunkaus fizinio krūvio. Mityba sportuojant turi būti įvairiapusė, todėl į valgiaraštį įtraukite kuo įvairesnių vaisių ir daržovių, grūdinių kultūrų. Nepamirškite gerti vandens, kuris padeda palaikyti skysčių, kurių netenkame sportuodami, pusiausvyrą.

Scroll to Top