Daržovių sultys – gamtos dovana sveikatai

Artėjant vasarai visi, turintys daržą ar sodą, laukia pirmojo daržovių derliaus. Nors esame įpratę daržoves vartoti paprastai – gamindami salotas ar sriubas, niekada nevėlu naudingas medžiagas iš savo mėgstamų daržovių pasiimti geriant jų sultis – šiandien populiariausias prietaisas sultims spausti yra lėto spaudimo sulčiaspaudė, kuri ne tik puikiai spaudžia sultis iš bet kokių daržovių ar vaisių, bet ir palieka mums visas jų naudingąsias medžiagas bei vitaminus.

Morkų sultys. Šios sultys laikomos sulčių karaliene, nes jose gausu karotino, kuris organizme virsta vitaminu A. Šis vitaminas be galo svarbus palaikyti stipriam imunitetui, gerinti regėjimui, ir palaikyti gražią odą. Šios sultys taip pat naudingos kepenų funkcijai ir padeda išvalyti iš kūno toksinus, todėl puikiai tinka tiems, kurie nori mesti svorį ir išsivalyti organizmą. Taip pat nustatyta, kad šios sultys gerina nervų sistemą.

Bulvių sultys. Nors mieliau vartojame virtas ar keptas bulves, žaliose bulvėse slypi neišmatuoti naudingų medžiagų šaltiniai. Štai pavyzdžiui geriant bulvių sultis galima gydyti įvairius nugaros ir sąnarių uždegimus – artritą ir kitas panašias ligas. Taip pat šios sultys palaiko organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą ir gerina kraujotaką visame organizme. Šias sultis patariama ne tik gerti, bet ir tepti ant odos – jos padės sergantiems egzema ar turintiems spuogų.

Kopūstų sultys. Patvirtinta, kad šviežios kopūstų sultys reguliuoja žarnyno veiklą ir padeda kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo. Taip pat šios sultys nepamainomos turintiems silpnus plaučius ir gydo kosulį, tuberkuliozę, bronchitą. Kopūstų sultyse gausu vitamino U, o jis gydo įvairias opas. Įdomu, kad rauginti kopūstai dar naudingesni žarnynui, taip pat jie skatina apetitą ir virškinimą. Nors kopūstas yra gana kieta ir sunkiai apdorojama daržovė, šias sultis lengva išspausti naudojantis galinga lėto spaudimo sulčiaspaude.

Pomidorų sultys. Šios sultys naudingos tiems, kuriuos kankina skysčių sankaupos odos audiniuose, taip pat pomidorų sultys gelbėja nuo peršalimo, mažina apetitą, turi daug vitamino C ir kalio. Pomidorai garsėja savo antikancerogeninėmis savybėmis – tad padeda sergantiems onkologinėmis ligomis.

Agurkų sultys. Kiti vasaros sodo karaliai – agurkai stiprina širdies ir kraujagyslių veiklą, gerina atmintį ir teigiamai veikia nervų sistemą. Deja, šių sulčių negalima vartoti sergantiems inkstų ir tulžies ligomis, o ir apskritai jas reikia gerti saikingai – geriausia maišant su kitomis sultimis. Agurkų sultys taip pat vartojamos išoriškai – jos gerai valo veido odą, ją drėkina ir maitina.

Scroll to Top