Aknė

Aknė – daugiau nei odos liga

Aknė – sudėtinga lėtinė odos liga, kurią būtina kruopščiai gydyti. Manoma, kad aknė dažniausiai kamuoja paauglius, tačiau tai netiesa, nes ji gali pasireikšti ir vyresnio amžiaus žmonėms. Kas yra aknė ir kaip ją gydyti pasakoja lietuviškos kosmetikos, skirtos profesionaliems kosmetologams bei kasdieniniam naudojimui, gamintojai Odapro.lt.

Aknės atsiradimo priežastys

Pagrindinė priežastis, kuri skatina ligos atsiradimą – odos riebalinių liaukų suaktyvėjimas ir padidėjusi riebalų gamyba, kurią dažniausiai lemia padidėjęs lytinių hormonų kiekis kraujyje. Be to, aknės atsiradimą ir progresavimą gali lemti tokie veiksniai kai stresas, stiprūs emociniai išgyvenimai, pervargimas, nuolatos patiriama vidinė įtampa.  Aknė išsivysto ir dėl nekokybiškos dekoratyvinės ir kasdieninės kosmetikos naudojimo, todėl gražios ir sveikos odos sąskaita neprotinga taupyti. Beje, dažnai galvojama, kad aknės išsivystymui įtakos turi nesaikingas riebaus ir kaloringo maisto vartojimas, tačiau mokslinių tyrimų duomenys parodė, kad maistas neturi jokios įtakos aknei.  Žinoma, mitybą vertėtų susireguliuoti vien dėl sveikatos. Be to, vertėtų stebėti ar neatsiranda daugiau  spuogų, vartojant vienus ar kitus maisto produktus, pavyzdžiui, kai kuriems žmonėms aknė išbujoja, piktnaudžiaujant citrusiniais vaisiais.

Aknės įtaka kasdieniniam gyvenimui

Aknė – bendrinis odos ligos pavadinimas, dažniausiai apibrėžiantys spuogais ir inkštirais nusėtą odą. Ši odos liga gali pasireikšti įvairiose kūno vietose, kur gausu riebalinių liaukų. Be to, Aknė gali būti įvairių sunkumo formų, kurias lemia žmogaus imunitetas, odos priežiūros ypatybės, tinkamai parinktas gydymas ir pan. Visgi, kalbėti apie aknę tik kaip apie odos ligą būtų netikslinga. Tie, kurie gali džiaugtis gražia oda, dažnai net nesusimąsto, kaip aknė veikia žmogaus asmeninį gyvenimą. Pasak psichologų, aknė gali pasireikšti ir psichologinėmis problemomis: sumažėja pasitikėjimas savimi, atsiranda nepilnavertiškumo jausmas, vengiama rodytis viešumoje, todėl ženkliai suprastėja žmogaus socialinis gyvenimas.

Sudėtingas aknės gydymas

Blogiausia, ką gali padaryti žmogus, sergantis akne, bandyti šią odos ligą gydyti savarankiškai. Netinkamos kosmetikos priemonės, abejonių keliantys liaudies medicinos patarimai ar neatsargus spuogelių spaudymas gali padaryti tik dar daugiau žalos. Odapro.lt grožio specialistai perspėja, kad aknė pasikartojanti liga, kuri nėra lengvai pasiduoti net ir medikamentiniam gydymui, todėl reiktų susitaikyti su mintimi, kad gydymo kursas nėra trumpas ir reikalauja nuolatinės specialisto priežiūros. Kas tinka vienam, gali visai netikti kitam, todėl gydymas turi būti individualus ir parinktas dermatologo bei patyrusio kosmetologo.

 

Scroll to Top