infekcija

Infekciniai sutrikimai ir jų profilaktika

Infekcinės ligos — tai susirgimai, kuriuos sukelia įvairūs mikroorganizmai. Sukėlėjas, patekęs į žmogaus organizmą, jame paplinta ir sukelia ligos simptomus. Infekcinės ligos pavojingos tuo, kad jų paplitimas gali virsti masiniu ir netgi sukelti epidemijas.

Pagrindiniai infekcinių ligų sukėlėjai gali būti:

Virusai. Dažniausiai pasitaikantys visrusai yra gripas, erkinis encefalitas, rotovirusas, tymai ir infekciniai hepatitai.

Bakterijos taip pat gali sukelti įvairius infekcinius susirgimus. Žinomiausios meningokokinės, pneumokokinės ir Laimo infekcijos.

Grybeliai, kurie neretai sukelia infekcijas yra  kandidozė ir dedervinė.

Infekcijos plinta įvairiais būdais. Vienas dažniausių — oru. Šis infekcijos plitimo kelias būdingas ligoms, kurių sukėlėjai dauginasi kvėpavimo takuose. Virusas išsiskiria iš organizmo su seilėmis, užsikrečiama įkvėpus. Kitas infekcijos plitimo būdas yra transmisinis, kai ligos sukėlėjus perduoda vabzdžiai, per kraują. Trečiasis būdas — kontaktinis. Ligos sukėlėjai perduodami per tiesioginį kontaktą su sveikuoju. Tai gali įvykti liečiant arba per kūno skysčius.

Gripas yra dažniausiai pasitaikantis virusinis infekcinis susirgimas. Gripas plinta oru kartu su seilių dalelėmis čiaudint arba kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Inkubacinis gripo periodas trunka apie  24-72 val. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl savo komplikacijų. Gripui būdingas silpnumas, raumenų, gerklės skausmas, aukšta temperatūra, kosulys. Norint išvengti komplikacijų būtina kuo greičiau kreiptis į gydytojus. Priklausomai nuo gripo formos ir simptomų intensyvumo, paskiriamas antibiotinis gydymas. Esant ūminei gripo formai siūloma gydytis ligoninėje.

Meningokokinė infekcija — tai kita ūmi bakterijų sukeliama infekcinė liga, pasireiškianti įvairiomis formomis: nuo lengvos slogos iki sunkaus meningoencefalito arba žaibinio meningokokinio sepsio. Bakterijos išsiskiria per kvėpavimo takus, užkratas plinta oro lašiniu būdu. Inkubacinis šios ligos periodas trunka nuo 1 iki 10 dienų. Liga prasideda staiga, pasireiškia karščiavimu, galvos skausmais, pykinimu, vėmimu. Dažnai pasitaiko sąmonės sutrikimai, traukuliai. Įtarus meningokokinę infekciją ligonis gydomas ligoninėje.

Scroll to Top