Dubens skausmo gydymas

Dubens skausmas – kas jį gali sukelti?

Dubens skausmas – tai skausmas, su kuriuo susiduria nemaža dalis pasaulio žmonių. Jis nepriklauso nei nuo amžiaus, nei nuo lyties, gali pasireikšti bet kuriam žmogui. Žinoma, dubens skausmas aplanko dažniausiai vyresniame amžiuje, o jį gali sukelti įvairios ligos ir kitos įvairios priežastys. Dubens skausmas gali būti ūmus ir lėtinis, bet jį pajutus, tiesiog būtina kreiptis į gydytoją, kuris nustatytų skausmo priežastį ir imtųsi gydymo.

Ligos, galinčios sukelti dubens skausmą

1. Fibroma. Fibroma tai navikai ir ataugos, kurios yra moters viduje, auga aplink gimdą. Dažniausiai moterys net nežino, kad turi fibromą, o apie ją išsiaiškina tik gydytojo kabinete, kai pajautusios dubens skausmą, į jį nueina. Šis dubens skausmo gydymas atliekamas dvejais atvejai – pirmasis yra medikamentinis, o antrasis – chirurgija. Jeigu medikamentai nepadeda, dažniausiai gydytojai atlieka operaciją, kurios metu iš moters organizmo yra pašalinamos fibromos.

2. Kiaušidžių cistos. Kiaušidžių cistos yra labai dažnai pasireiškianti liga, apie kurią moterys nieko gali net nežinoti. Įdomiausia yra tai, kad cistos gali išbūti moters organizme visą gyvenimą ir jos to net nepajunta, tačiau yra ir kitas veiksnys, kai cistos auga ir didėja, jos gali sukelti dubens skausmą. Dažniausiai cistos išnyksta savaime ir jos tikrai nereiškia vėžio atsiradimo. Kitą vertus, jeigu įtariate cistą, būtinai apsilankykite pas daktarus. Šio dubens skausmo gydymas yra aiškus – medikamentai, jeigu cistos sprogsta, gydymas yra chirurginis.

3. Dubens uždegimas. Jau pats uždegimo pavadinimas yra aiškus ir tikrai faktas, kad žmonės, kuriems pasireiškia ši liga, jaučia skausmą dubens srityje. Dubens uždegimas yra dažna liga ir gali apimti platesnes sritis: kiaušides, gimdą ir kiaušintakius. Dubens uždegimas pasireiškia įvairiais simptomais – pagrindinis, žinoma, yra dubens skausmas, taip pat aukšta temperatūra. Reikėtų pridurti, kad lytinių santykių metu taip pat yra jaučiamas skausmas. Dubens skausmo gydymas šiuo atveju yra privalomas, kadangi jo nepradėjus laiku, moteris gali tapti nevaisinga.

Skausmas dubens srityje gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, jį gali sukelti ginekologinės / urologinės arba neginekologinės / neurologinės, lėtinės (ilgiau nei 6 mėnesius trunkantis skausmas) arba ūminės patologijos. Su dubens skausmu susiduria tiek moterys, tiek ir vyrai, tik skausmą sukeliančios priežastys skiriasi.

Kalbant apie moterų dubens skausmo problemą yra ilgiausias sąrašas patologijų, kurių vienas iš simptomų gali būti ir dubens srities skausmas. Be aukščiau išvardintų fibromos, lėtinės ir ūminės kiaušidžių cistos (plyšimas, apsisukimas, kraujavimas) ir lėtinio mažojo dubens uždegimo nusidriekia dar ilgesnis sąrašas ūminių ir lėtinių ligų, kurios pasireiškia dubens srities skausmais:
Ūminė ginekologinė patologija — negimdinis nėštumas;
Ūminė ginekologinė patologija — infekcija;
Ūminė ginekologinė patologija — endometriozė;
Ūminė ginekologinė patologija — gimtos miomos apsisukimas;
Ūminė ginekologinė patologija — dismenorėja;
Lėtinė ginekologinė patologija — endometriozė;
Lėtinė ginekologinė patologija — sąaugos;
Lėtinė ginekologinė patologija — gimdos miomos;
Lėtinė ginekologinė patologija — veninio kraujo sąstovis;
Ūminė neginekologinė patologija — apendicitas;
Ūminė neginekologinė patologija — cistitas;
Ūminė neginekologinė patologija — neurologiniai sutrikimai;
Ūminė neginekologinė patologija — kolitas;
Ūminė neginekologinė patologija — psichologinės problemos (psichosomatiniai sutrikimai);
Lėtinė neginekologinė patologija — dirgliosios žarnos sindromas;
Lėtinė neginekologinė patologija — raumenų ir kaulų ligos;
Lėtinė neginekologinė patologija — psichologinės problemos;
Lėtinė neginekologinė patologija — žarnyno ir šlapimo pūslės navikai;
Lėtinė neginekologinė patologija — neurologiniai sutrikimai.

Vyrams dubens skausmą gali sukelti: prostatos, šlapimo pūslės vėžys, būklė po spindulinio ar chemoterapinio gydymo, šlapimo pūslės patologijos, uropoetinės sistemos infekcijos (tuberkuliozė, AIDS), bakterinis prostatitas ir cistitas, šlaplės divertikulas ir kitos ligos.

Tiriant iš kur atsirado dubens skausmas dažnai paaiškėja, kad pacientai persirgo tam tikrą patologiją patys to nežinodami, nes nekreipė dėmesio į simptomus. Jei jaučiate skausmą dubens srityje ar šlapinantis, nieko nelaukite ir kreipkitės į gydytoją, nes mūsų organizmas taip signalizuoja apie susirgimus, kuriuos reikia nedelsiant gydyti. Ir gydyti ne simptomą (pvz. dubens skausmą geriant nuskausminančius vaistus), o simptomų priežastį — pačią ligą.

Šios ir kitos ligos, kurių metu skauda dubenį yra pavojingos kiekvienos moters sveikatai. Pajutę bet kokius skausmus ar negalavimus, būtinai kreipkitės pagalbos į gydytoją ir spręskite problemą.

Scroll to Top