Placebo efektas – gydymas vaistais, bet be vaistų

Placebo efektas – gydymas vaistais, bet be vaistų

Gali būti, jog kada nors pasveikote be vaistų ir buvote tiesiog eksperimento dalis – niekada negalėsite to sužinoti, jeigu sudalyvavote tyrime, kuris skirtas placebo efektyvumui išsiaiškinti.
Nusipirkę brangių vaistų visuomet labiau tikime, jog jie suveiks geriau, nei pigesni, nuvykę pas rekomenduotą daktarą taip pat labiau pasitikime jo kompetencija – tai tarsi psichologinė pagalba sau pačiam, labai norint galiausiai pasveikti.
Visa tai yra dalis placebo efekto, kuris iš tikrųjų yra gydymas vaistais, bet be vaistų. Skamba nelogiškai, bet taip yra – gydytojas priskiria jums labai brangius, bet jo žodžiais tariant – ypač veiksmingus vaistus, nuo kurių nepasveikti beveik nėra galimybės. Tačiau iš tikrųjų tie vaistai tiesiog yra tabletės be jokių rimtų sudedamųjų dalių, nuo pervargimo skiriami vitaminai ar kažkas panašaus be jokios gydomosios esmės. Žmogus pasitiki gydytoju ir jo priskirtais vaistais, psichologiškai save nuteikia, jog būtent šie vaistai yra pati geriausia pagalba ir galiausiai pradeda sveikti.

Placebo efektas – gydymas vaistais, bet be vaistų
Atrodo, jog tai yra visiškai neįtikėtina, tačiau iš esmės mes patys galime suteikti sau psichologinę pagalbą labai stipriai tikėdami. Yra ne vienas pavyzdys, kai žmonės sugebėjo pasveikti net nuo pačių sunkiausių ligų vien placebo efekto dėka.
Vienintelis minusas tas, jog jūs pats negalite žinoti, kokiu būdu esate gydomas – turite mokėti daugiau pinigų už iš tikrųjų visiškai to nevertus vaistus vien tam, jog negalvotumėte, kad perkate nekokybišką produktą. Pasitaiko atvejų, jog net pasveikus nuo sunkios ligos ir sužinojus, kad vaistai buvo visiškai neveiksmingi, ligos simptomai ir vėl atsinaujina.

Placebo efektas – gydymas vaistais, bet be vaistų
O ką jau kalbėti apie riziką – jeigu būtų nuspręsta ligą gydyti remiantis būtent šiuo metodu, o jis pasirodytų neveiksmingas, būtų prarasta labai daug laiko, kuris galėjo būti skirtas rimtesniam gydymui su tikrai medikamentais.
Be to, iš gydytojo pusės būtų labai neprofesionalu užmerkti akis prieš egzistuojančią problemą ir leisti sau eksperimentuoti šimtu procentų nepatvirtintu dalyku.
Vis dėl to šį metodą galima naudoti ir patiems namuose – nuo sunkių ligų galbūt ir nepavyks pasveikti, bet padėti sergančiajam suteikus jam šiek tiek psichologinės pagalbos ir tikėjimo tikrai galima tikėtis neblogų rezultatų.

Scroll to Top