Nugaros skausmas – blogos savijautos židinys

Nugaros skausmas – tikrai ne vienam pažįstamas reiškinys. Nepriklausomai nuo amžiaus ar lyties, visi ankščiau ar vėliau su juo susiduria. Turbūt ne vienam iškyla klausimas, kodėl jis atsiranda? Kai žmogaus nugaros raumenys, o taip pat ir kiti kūno audiniai patiria didelį fizinį krūvį, yra įsitempę, jie susilpnėja. Neatmetamas ir senėjimo faktas, kurio metu keičiasi visa žmogaus fiziologija ir pati laikysena.

Nugaros skausmas gali atsirasti dėl pačių įvairiausių faktorių. Per didelis fizinis krūvis, sportas, kūno padėtis lemia mūsų stuburo išsikraipymą. Vieni iš pavojingiausių nugarai darbų yra tokie, kurie reikalauja daug lankstymosi, pavyzdžiui: statybos, patalpų valymas, tam tikrų krūvių kilnojimas. Žinoma, reikia nepamiršti, kad sėdimas darbas taip pat nėra labai patikimas nugaros atžvilgiu. Žmonės, visą dieną sėdintys, privalo būti patogioje ir tinkamoje kėdėje, karts nuo karto padaryti nugaros pratimus, lankytis nugaros raumenis stiprinančiose treniruotėse, apskritai sportuoti. Tiek mūsų nugarai, tiek ir visam kūnui yra svarbi miego kokybė. Netinkama nugaros padėtis gali sukelti skausmus.

Kokie nugaros skausmai gali būti? Tai ūmus ir lėtinis. Ūmus skausmas dažniausiai yra bukas ir aštrus, dažnai pasikartojantis. Gali susidaryti tam tikrose apatinėse nugaros vietose, pavyzdžiui, dešinėje arba kairėje pusėje, nugaros viduryje. Lėtinis nugaros skausmas yra daug nemalonesnis nei ūmus, kadangi tęsiasi daugiau nei 3 mėnesius ir yra itin skausmingas, gilus, gali būti bukas. Paprastai skausmas apima vieną nugaros dalį ir persimeta į kojas. Lėtinis nugaros skausmas gali atsirasti dėl įvairiausių ankščiau patirtų traumų, dažnai žmogų kamuoja net ir atliekant įprastus kasdieninius darbus.

Sportas – sveikata. Jis tikrai gelbėja net ir patiriančius nugaros skausmą. Atliekant tam tikrus fizinius pratimus pagerėja kraujotaka, taip pat ir medžiagų apykaita, nugaroje esančiuose audiniuose. Nenustebkite, bet net ir lengvų daiktų kėlimas yra profilaktinis nugaros skausmo gydymas. Kiekvienas iš mūsų privalome pasirūpinti savimi, nes kas kitas gali už mus tai padaryti, jei ne mes patys.

Scroll to Top