Blauzdos skausmas – kas jį lemia?

Skausmas – pats nemaloniausias ir dažnai kamuojantis žmogų reiškinys. Jis gali pasireikšti bet kam ir bet kada. Yra pačių įvairiausių skausmų, atsirandančių dėl visokiausių priežasčių. Šiame straipsnyje norėtųsi šiek tiek daugiau pakalbėti apie blauzdos skausmą.
Blauzdos skausmas atsiranda dėl didesnio nei įprastai patiriamo fizinio krūvio, nepatogios sėdėjimo padėties. Žmogus blauzdos skausmą patiria po tam tikrų sporto treniruočių, ilgų pasivaikščiojimų, bėgiojimo. Dažniausiai skausmas nėra labai pavojingas, nes reiškia paprasčiausią raumenų patempimą. Tačiau, deja, ne visais atvejais. Kartais blauzdos skausmas gali reikšti didesnes problemas nei vien patempimą. Šiam skausmui ilgai nepraeinant, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją ir išsiaiškinti visas skausmo priežastis. Deja, bet dažnas blauzdos skausmą priskiria natūraliam nuovargiui ir net nepagalvoja, kad reikia imtis tam tikrų veiksmų, padėsiančių išgyti.
Niekada nesugalvokite blauzdos skausmo gydytis savo išgalvotais metodais. Tik specialistas gali patarti ir pradėti gydymą. Ortopedas geriausiai žino sprendimą, padėsiantį nusikratyti skausmo. Blauzdos skausmas yra gydomas individualiais ortopediniais įdėklais. Šie įdėklai kontroliuoja blauzdikaulio sukimąsi ir blauzdos raumenyse sumažina rotacines jėgas.
Kartais blauzdos skausmo galima išvengti, reikia tik tam skirti laiko ir pastangų. Ruošiatės lankyti šokių treniruotes? Puiku, tačiau prieš tai sužinokite ant kokios dangos jos vyks, nes pavyzdžiui, betonas yra visiškai netinkama medžiaga sportuoti, treniruotės ant betono labai kenkia nugarai. Avalynė – ypač svarbi. Ją rinkitės pagal savo pėdos linkį, amortizaciją ir pasidomėkite ar yra supinatorius, ar ne. Taip pat reiktų nepamiršti avalynės dažnai keisti, kadangi bėgant laikui nusidėvi amortizacija. Intensyviai sportuojantiems, specialistai pataria avalynę pasikeisti bent kartą į tris metus.
Blauzdos skausmas gali ištikti bet kada, visiškai netikėtai: atliekant fizinius krūvius, einant gatve ar tiesiog ilsintis po treniruotės, taip pat ir pačiu įtempčiausiu sporto metu. Dažnai blauzdos skausmas rimsta ilsintis, atliekant kojų masažą, tam tikrus pratimus. Todėl jį vos pajutus labai gerai yra prigulti ar imtis kitokių priemonių skausmui mažinti. Ledo kompresai ir kontrastingos vonelės – pats puikiausias sprendimas. Po šių procedūrų reikėtų ilsėtis, iškelti kojas į viršų, kad jose būtų mažiau kraujo, tokiu būdu mažėja nuovargis ir įtampa. Nepamirškite ir netingėkite rūpintis savimi, savo sveikata.

Scroll to Top