melanomos gydymas

Melanoma — odos liga, kurią būtina gydyti

Bene viena klastingiausių odos vėžio formų, sutinkamų šiandien, yra melanoma. Ši agresyvi odos vėžio forma 90 % atvejų pasireiškia ant žmonių odos, o kitais kartais — ant įvairių organų, pavyzdžiui, smegenų dangalų, akių ir pan. Liga paprastai atsiranda dėl nepiktybinių vėžio navikų — apgamų — pakitusių apgamų ar pokyčių, vykstančių ląstelių, melanomų, viduje. Nors tai klastinga liga, tačiau melanomos gydymas, ir ypač ankstyvasis, yra būtinas.

Nėra nustatyta aiški melanomos atsiradimo priežastis, tačiau, manoma, kad tam įtakos turi ultravioletinė spinduliuotė, paveldimumas bei apgamų gausa. Taip pat pastebima tendencija, kad melanoma dažniau pasireiškia šviesiaplaukiams,mėlynų akių ir blyškios odos žmonėms.

Susidūrus su pirmaisiais odos, apgamų pakitimais būtina nedelsiant kreiptis į dermatologus. Jie suteiks visą reikiamą informaciją ir konsultuos rūpimais klausimais.

Melanomos gydymas prasideda nuo vizualinės diagnostikos, kurios metu yra ištiriami odos pakitimai ir nustatomas jų tipas: A, B, C arba D.

A kriterijus — pastebima apgamo asimetrija;
B kriterijus — išryškėjęs apgamo nelygumas, karpytumas;
C kriterijus — matomos pakitusios apgamo spalvos;
D kriterijus — aiškiai pastebimas odos darinio diametras (6 mm bei didesnis).

Tiesa, vizualinės diagnostikos tikslumas yra 55—80 %, todėl patyręs savo srities specialistas visada susirūpins paciento būkle bei patars pasidaryti dermaskopijos ir siaskopijos tyrimus.

Galiausiai atliekamas daugiausiai informacijos apie pakitimus ir ligą suteikiantis histologinis (morfologinis) tyrimas. Po šių procesų tampa aišku, koks melanomos gydymas yra būtinas pacientui.

Taigi, pastebėjus odoje pašalinius, neįprastus darinius, nieko nelaukite ir kreipkitės į gydytojus-dermatologus. Jie jus apžiūrės, patars ir užkirs kelią plisti itin rimtai odos problemai.

Scroll to Top