Odos ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti

Oda – pats didžiausias kūno dangalas, kuris apsaugo kūno paviršių nuo visokių bakterijų ir mikroorganizmų, kenkiančių žmogaus organams. Oda yra sudaryta iš trijų sluoksnių. Viršutinis – epidermis, po juo esanti tikroj oda – derma, o pats paskutinis – hipoderma, kitaip vadinamas poodžiu. Kiekvieno žmogaus oda išduoda jo organizmo būseną. Jeigu žmogus – sveikas, tai ir jo oda yra švytinti, švari, tačiau jeigu žmogaus sveikata yra susilpnėjusi, gali atsirasti įvairios odos ligos, kurios bėgant laikui gali peraugti į dar rimtesnius susirgimus.

Vienos ligos gali būti įgyjamos, kitos – paveldimos, pavyzdžiui spuogai. Jeigu vaiko tėvai paauglystėje turėjo problemų su spuogais, labai galimas dalykas, kad jų vaikas irgi turės. Taip pat dėl kokios priežasties atsiranda viena ar kita odos liga, gali nustatyti tik gydytojas. Odos ligų yra pačių įvairiausių, pradedant celiulitu, baigiant odos vėžiu. Kiekviena liga turi tik jai būdingų požymių, tačiau negalima apsirikti ir ligos gydyti savarankiškai, nes būna nespecifinių pakitimų, kurie gali lemti ir kitokią odos problemą. Liga yra nustatoma laboratorinių tyrimų metu, žmogui atliekant biopsiją.

Reikėtų pridurti, kad mus supančiame pasaulyje yra ir tokių ligų, kurių inkubacinis laikotarpis yra labai platus, todėl sunku nustatyti, kur žmogus galėjo „pasigauti” tam tikrą odos ligą.

Odos ligas gali sukelti ultravioletiniai saulės spinduliai, taip pat netaisyklinga mityba, maistinių  medžiagų ar vitaminų trūkumas. Taip pat daug lemia ir tai, kiek žmogus patiria streso, kokiomis sąlygomis jis gyvena, kokia aplinka jį supa.
Labai svarbu taisyklingai maitintis, sportuoti, valgyti daug daržovių bei vaisių, žinoma, atsisakyti žalingų įpročių. Sveikata – gyvenimo pamatas. Tik būdamas sveikas, žmogus gali jaustis pilnavertis ir laimingas, mėgautis gyvenimo teikiamais malonumais.

 

 

Scroll to Top