Nagų grybelis – kas, kaip ir kodėl?

Jei asmuo pastebėjo, kad ant nagų atsirado gelsvos ar baltos linijos, nagai tapo nelygūs, dar blogiau, ištrupėjo nago plokštė arba nago volelis paburko/paraudo/supūliavo, reikėtų susirūpinti ir kreiptis į dermatologą. Minėtini simptomai gali reikšti, jog žmogaus rankų/kojų nagą ar nagus užpuolė grybelinė infekcija. Kadangi grybelis yra plintanti, lėtinė liga, sukelianti nemažai nemalonių potyrių, geriausia kovą su ja pradėti tik pastebėjus simptomus, nes laiku pastebėtas ir neįsisenėjęs grybelis išgydomas gerokai greičiau nei išplitęs.

Nagų grybelis (onichomikozė) – nago plokštelės infekcija, kurią sukelia grybelinės bakterijos: dermatofitai, mieliagrybiai, pelėsiniai grybai. Užsikrėsti šiomis bakterijomis nesudėtinga, tereikia pirtyse, baseinuose ar viešuosiuose dušuose vaikščioti basomis, naudotis kitų asmenų rankšluosčiais ar šukomis. Taip pat grybeliu užsikrėsti galima patyrus nagų traumas arba dėl uždaros avalynės nešiojimo. Svarbu paminėti, kad susilpnėjus imuninei sistemai, po ilgalaikio antibiotikų vartojimo, darant pedikiūrą su nedezinfekuotais instrumentais, visai šeimai karpant nagus su tomis pačiomis žirklėmis rizika taip pat padidėja.

grybelis

Užsikrėtus grybeliu galima ilgą laiką nematyti jokių ligos požymių, nes šios ligos inkubacinis periodas yra įvairus ir kai kuriais atvejais net labai ilgas. Ir vis tik, jei bakterijos atsidūrė žmogaus organizme, anksčiau ar vėliau, liga vis tiek pradės reikštis tam tikrais, jau minėtais simptomais. Gesti nagai dažniausiai pradeda iš šono ar krašto. Po to liga ima plisti ir dažnai apima daugiau nei vieną nagą. Nagų grybelis yra plintanti liga, tad neretai nuo nagų jis persimeta į plaštakas, padus ir kt., priklausomai nuo vietos, kur grybelis prasidėjo. Kai kuriais atvejais bakterijos persimeta į kirkšnis ar lytinius organus.

Kadangi vizito metu iškart pasakyti ar pacientui yra grybelis ar ne, kai kuriais atvejais yra sudėtinga, gydytojas dermatologas atlieka mikroskopinį tyrimą. Po to, jei asmuo serga grybeliu, randama grybelio sporų bei micelių. 

Nagų grybelis gydomas ambulatoriškai – geriamaisiais vaistais (triazoliai, alilaminai ir kt.). Gydymo laikotarpis dažniausiai užtrunka nuo 6 iki 12 savaičių, kai kuriais atvejais ilgiau, priklausomai nuo ligos vietos ir grybelio įsisenėjimo. Labai svarbu paminėti, jog užsikrėtus reikėtų paskatinti ir žmones, su kuriais gyvenama po vienu stogu, pasitikrinti. Nagų grybelis yra užkrečiama liga, tad dažnai ja užsikrečia ir artimieji.

Užkirsti kelią grybelio atsiradimui galima. Pirmiausia reikėtų reguliariai bei kruopščiai plauti kojas ir rankas, kruopščiai jas nusausinti. Kerpant nagus, rekomenduojama vengti apvalinti kraštelius, taip pat, geriau vengti prakaitavimo. Tam puikiai padės priemonės nuo prakaitavimo, medvilninių kojinių nešiojimas ir kt. Jei žmogus lankosi viešajame baseine arba tenka maudytis viešuosiuose dušuose, visuomet reikėtų avėti šlepetes. Kitu atveju, rizika užsikrėsti nagų grybeliu padidėja keliskart. Taip pat reikėtų vengti plaukų šepečio, rankšluosčio ar kojiniu dalijimosi su kitais žmonėmis, nes šlepetės, šukos ir rankšluostis yra puiki terpė kauptis mikrobams.

 grybelis
Taigi rūpinkitės savo oda ir saugokite ją nuo grybelio, o pastebėjus kokių nors nagų grybelio požymių, nedelsiant kreipkitės į specialistą, nes kuo ankstesnėje ligos stadijoje kreipiamasi į gydytoją, tuo didesnė tikimybė greitai pasveikti.

Scroll to Top