Sveika mityba – kelias į lieknesnį rytojų

Šiais laikais mūsų visuomenėje vyrauja dviprasmiška situacija. Viena vertus žmonės gyvena labai neaktyvų gyvenimą: dažnas dirba sėdimą darbą ir tik retkarčiais išeina pasivaikščioti (dažniausiai iki virdulio – pasidaryti kavos, arba į tualetą), laisvalaikį leidžia prie televizorių arba kompiuterių ekranų, o savaitgaliais miega iki pietų. Kita vertus, iš tų pačių žmonių visuomenės standartai reikalauja būti itin lieknais, nes kaip niekad išpopuliarėjęs lieknumo kultas vis dar nesitraukia. Reziume? Iš menkai sportuojančių asmenų, laisvalaikį leidžiančių prie alaus bokalo ar traškučių pakelio yra reikalaujama tobulo ir liekno kūno. Viso šito rezultatai – badaujantys, savo kūnu nepatenkinti ir nelaimingi žmonės, kurie nesupranta, kad norint numesti svorio, valgyti būtina. Pasakysime ir dar vieną paslaptį, valgyti reikia ganėtinai daug! Tik mažomis porcijomis ir ne šokoladukus. Kad būtų paprasčiau reguliuoti suvalgomo maisto kiekį, Jums padės specialisto sudarytas mitybos planas.
Iš tiesų, sportuojantys asmenys  (ir vyrai, ir moterys) anksčiau ar vėliau atsiduria ties riba, kuomet reikia pradėti atsakingai rinktis maisto produktus, dedamus į burną. Kaip tik tuomet iškyla klausimai: kokį mitybos planą rinktis tikslingiausia, norint pasiekti optimalių rezultatų? Kas „eis į kūną“, o kuo galima kartais pasilepinti? Kokius tarpus reikia daryti tarp valgymų ir kokio dydžio porcijos rekomenduojamos?
Kaip žinia, sportas sudaro tik 30 proc. pasiektų rezultatų, todėl vien sportuoti neužtenka. Svarbiausia rinktis tinkamą ir subalansuotą maistą bei valgyti nedidelėmis porcijomis, dažnai.
Žmogaus dienos mitybos planas turi susidėti iš 5 valgymų per dieną, tai būtų 3 vidutinės maisto porcijos bei 2 užkandžiai. Visada stenkitės sportuoti po pagrindinio maisto, o iškart po sporto turi sekti užkandis.
Pagrindinis maistas, kurį valgyti turite tris kartus per dieną, turi susidėti iš 1/3 porcijos baltymų, 1/3 porcijos kompleksinių angliavandenių bei 1/3 daržovių ar vaisių. Porcijos priklausomai nuo to ar jūs esate vyras, ar moteris, turėtų būti didesnė arba mažesnė, tačiau jokiu būdu nepersivalgyktie. Antroje dienos dalyje, vakare, trečia pagrindinio maisto porciją rekomenduojama sumažinti ir vartoti mažiau angliavandenių.
Taip pat svarbu paminėti, kad sveikai maitinantis ir gyvenant fiziškai aktyvų gyvenimą būtina gerti kuo daugiau vandens, kuris valo organizmą nuo toksinų, šlakų ir kitų mūsų organizmui kenkiančių medžiagų. Išgerkite mažiausiai 8-10 stiklinių vandens per dieną, jei sportuojate intensyviai, gerkite daugiau. Ir atminkite, tarp pagrindinio maisto ir užkandžių reikėtų palikti bent 2 valandų tarpą, maždaug per tiek laiko organizmas suvirškina maistą.
Gėrimai ir maisto produktai, kurių rekomenduojame neįtraukti į savo mitybos planą: negerkite gazuotų gėrimų, limonadų ir venkite  alkoholinių gėrimų. Patiekalų negardinkite padažais, turinčiais daug cukraus ar prieskonių, mažiau naudokite sviesto. Taip pat siūlytumėm vengti sočiųjų riebalų, kurių sočiai rasite perdirbtame maiste. Jei kepate maistą, naudokite kuo mažiau aliejaus. Venkite įvairių riebių dešrų, sūrio, gruzdintų bulvyčių, bulvių traškučių.
Taigi, jeigu pasirinksite tinkamą mitybos planą, valgysite penkis kartus per dieną, jūsų racione bus pakankamai daržovių, nepersivalgysite ir mankštinsitės – galėsite džiaugtis puikia savijauta ir dar puikesne išvaizda.
Daugiau informacijos apie mitybos planus: http://www.dietoscentras.lt/
Scroll to Top