Kas yra veido rožinė (rožė)

Veido rožinė (lot. rosacea), dar vadinama „rože“ – lėtinė, plintanti liga, pasireiškianti rožiniais spuogeliais, išsiplėtusiomis kraujagyslėmis, raudonais mazgeliais, uždegimais ir bėrimais arba pūliniais veido srityje, dažniausiai centre. Pastebėta, kad šia liga dažniausiai serga 30-50 metų moterys, gyvenančios Šiaurės Europoje ir turinčios itin šviesią odą
Jei liga negydoma, odos pakitimai gilėja: nuo kaktos ar skruostų paraudimo susirgimas plinta, ryškėja kraujagyslės, atsiranda pakitimai nosies srityje. Žmonės, turintys rožinių spuogų ar išryškėjusių kraujagyslių veido srityje, gali jausti veido deginimą, dilgčiojimą, jų oda gali išsausėti arba pleiskanoti.

veido rozine

Yra daug priežasčių, dėl kurių gali atsirasti veido rožinė (rožė), tačiau kuri viena tiksliausia, pasakyti sunku, nes rožinių spuogų atsiradimą provokuoja faktoriai, skatinantys kraujagyslių plėtimąsi, tai intensyvus fizinis krūvis, karštas oras, ultravioletiniai spinduliai ir kt. Kalbant apie ultravioletinius spindulius, svarbu paminėti, kad būtent jie labai kenkia odai. Žmonės, sergantys rožine daug dažniau skausmingai nudega, todėl jiems būtina saulėje naudoti apsaugos priemones nuo saulės.

veido roze

Veido rožine (veido rože) sergantys asmenys labai dažnai jaučia psichologinį diskomfortą. Jie nepasitiki savimi, jaučiasi negražus, todėl vengia viešų susitikimų su draugais ir kt. O pasirodo, kad lėtinis stresas susijęs su gyvenimo kokybės pablogėjimu dar labiau paūmina rožinę. Būtent todėl, reikėtų stengtis kuo mažiau jaudintis dėl savo ligos ir kreiptis į specialistus. Pasirodo išsiplėtusius kapiliarus ir raudonį galima panaikinti, naudojant lazerį. Tiesa, gydant rožinę (rožę), būtina kompleksinis gydymas.

Scroll to Top