Šuns uoslė jautri plaučių vėžiui

Jau seniai stengiamasi ne tik rasti vėžinių susirgimų gydymo galimybes, bet ir įtemptai dirbama prie skirtingų būdų, kaip tuos susirgimus būtų galima diagnozuoti ir, kad tai būtų nustatoma kuo anksčiau. Yra ne viena dešimtis skirtingų tam būdų, tarp kurių

Prieš keletą mėnesių Austrijoje buvo atliekama bandomoji programa, kurios metu buvo gauti neįtikėti rezultatai, pasirodo šunys tikrai geba nustatyti auglius be jokių rimtesnių vėžio tyrimų.

Tyrimui atlikti buvo paimta 120 mėginių, kurių esmė – iškvėptas oras. Iš visų jų sėkmingai nustatyta 70 procentų. Tai buvo tik mažytis eksperimentas, kuris parodė, jog yra vertas investuoti žymiai didesnę pinigų sumą ir atitinkamai tam skirti ilgesnį laiko tarpą. Programa bus atliekama dvejus metus, kurios apimtis dešimteriopai skirsis nuo prieš tai buvusios.

Šių tyrimų tikslas, pasak programos iniciatorių ir vykdytojų, nėra ligoninių aprūpinimas šunimis, o tik tikimasi nustatyti kokį specifinį kvapą pagauna šunų uoslė, kad į jį taip skirtingai reaguojama.

Tokia procedūra teikia vilčių, jog vėžiniai susirgimai bus nustatomi dar labai ankstyvoje jo atsiradimo stadijoje, kai aptinkamos tik auglio užuomazgos ir galbūt ateityje bus galima sukurti kažką panašaus į nosį, kuri būtų alternatyva vėžio tyrimams ir veiktų elektronikos pagrindu. Tai plačiai atvertų duris į sėkmingo, auglius turinčių asmenų, gydymo galimybes.

Scroll to Top