Kraujo donorystė – nemokami kraujo tyrimai tau ir pagalba kitam

Keista statistika atsispindi Kraujo donorų registre, kuomet imame nagrinėti duomenis apie kraują duodančius asmenis. Analizuojant 2012 metų rezultatus pastebimas didelis skirtumas tarp kraują davusių vyrų ir moterų skaičiaus. Skirtumas siekia net 10 tūkstančių. Vyrų buvo daugiau nei 25 tūkstančiai, o moterų skaičius siekė šiek tiek daugiau nei 15 tūkstančių. Dar vienas ganėtinai įdomus faktas, kad moterys sudarė didesnę neatlygintiną kraujo davimo dalį. Tarp duodančių kraują nemažai atvejų pasitaiko,kad tai daro ne Lietuvos pilietybę turintys asmenys. Daugiau nei 80% jų tai padaro ne už pinigus. Lietuvoje ši situacija kiek kitokia ir ji pasikeis tik tuomet, kai žmonės supras, kokia svarbi yra neatlygintina donorystė.

Vienus žmones kamuoja kraujo baimė, kitų svoris nėra tinkamas šiam procesui, o treti tiesiog nesusimąsto apie tai, nors nėra nusiteikę neigiamai kraujo davimo atžvilgiu. Kiekvienas turėtų susimąstyti apie šio dalyko naudą kitam žmogui, ne tik apie tai, jog gauni nemokamus kraujo tyrimus, sveikatos patikrą. Tai turėtų teikti pasitenkinimą, kuomet žinai, jog kažkam galbūt gelbsti gyvybę.

Nors ne visuomet atėjęs iš gerų paskatų gali tapti kraujo donoru, kartais tam koją gali pakišti netinkama sveikatos būklė, kuri patikrinama atliekant kraujo tyrimą. Tokiu atveju šis procesas arba uždraudžiamas arba bent jau laikinai sustabdomas. Taip pat svarbu, jog nuo paskutinio kraujo davimo karto būtų praėję pakankamai laiko, tam kad nebūtų pakenkta donoro sveikatai.

Taigi jeigu dar nei karto neteko būti kraujo donoru, pagalvokite apie abipusę naudą ir gero darymą kitam.

Scroll to Top